FN minskar stöd till militär i Kongo

Förenta nationerna kommer att dra ner på sitt stöd till Kongo-Kinshasas nationella armé efter anklagelser att armén har dödat, våldtagit och lemlästat civila.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har den kongolesiska armén dödat 500 civila under den senaste militäroperationen perioden mars till september.

Civilbefolkningen i östra Kongo har länge fått betala ett högt pris för konflikten som bara fortsätter, trots inbördeskrigets slut för sex år sedan. Rebellgrupper fortsätter striderna, trots fredsavtal och att FN har en stor fredsbevarande styrka på plats.

Sedan i mars ger FN logistiskt och operationellt stöd till en kongolesisk militäroperation, kallad Kimia 2, som syftar till att avväpna och driva ut rwandiska huturebeller som gömt sig i östra Kongo sedan folkmordet för 15 år sedan. Men i östra Kongo är operationen kraftigt kritiserad för att den missar att skydda civilbefolkningen.

Chefen för FN:s fredsbevarande styrka, Alain Le Roy, säger nu att FN kommer att avbryta sitt stöd till den del av den kongolesiska armén som har varit inblandad i dödandet av civila.

Men människorättsorganisationen Human Rights Watch anser att FN borde avbryta sitt stöd för hela operationen.

Enligt organisationen har kongolesiska styrkor dödat minst 500 civila sedan operationen inleddes i mars och den varnar för att FN riskerar att dras in i krigsförbrytelser om stödet fortsätter.

Den kongolesiska styrkan, som består av en blandning av militärer och före detta rebeller, har gjort sig skyldig till rena massakrer, enligt Human Rights Watch. Framför allt kvinnor, barn och åldringar har lemlästats, våldtagits och dödats.

Prioriteten för FN:s fredsbevarande styrka skulle vara att skydda civilbefolkningen. Men FN självt säger att styrkan inte är tillräckligt stor för att klara det uppdraget.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se