Polisen ser problem med barnporrlag

Lagen som ska göra det förbjudet att ens titta på barnporr, som regeringen vill ha, kommer att vara svår att använda tror polisen.

Läs också:

Rikskriminalen säger att de inte kan spana efter vad folk surfar på, alltså kommer de bara att kunna sätta dit dem som begått andra brott på nätet, till exempel laddat ner barnporr, något som redan är olagligt.

– Det räcker inte med ett tips från någon som säger att min granne kollar på barnporr, så arbetar inte vi. Man måste komma över datorn, säger Björn Sellström, som arbetar på Rikskrims barnporrgrupp i Stockholm.

Regeringen vill att svenskarna ska förbjudas att titta på barnporrbilder och filmer. Men för att tittlagen ska fungera kan bara en person som är misstänkt för ett annat brott där polisen redan har datorn åka dit. För i dag spanar inte polisen på nätet, och internetleverantörerna har inget ansvar för det heller. Och det kommer inte att förändras med tittlagen.

– Det är ett lagbrott som man kommer att begå om det går igenom och jag har svårt att se att internetleverantörerna vill bedriva några brottsutredningar i framtiden för att hjälpa polisen.

I USA går gränsen för barnporr när barnet är naket, men i Sverige kan barn som har kläder på sig i pornografiska sammanhang klassas som barnporr säger Björn Sellström.

Men för polisen handlar det inte om tjejer och killar vill se sexiga ute på sociala sajter. Det man jagar är människor som sprider och laddar hem bilder och filmer där barn utsätts för sexuella övergrepp.

– Har man sett sexuella övergrepp på barn, då förstår man vad det är vi pratar om, då är det inte tonårstjejer på en social nätsajt, avslutar Björn Sellström.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se