västerås

Västerås vill värna finska språket

Västerås vill bli förvaltningsområde för finska språket, och därmed förbinda sig till att erbjuda service på finska. Nu skickar man in en ansökan till Regeringskansliet.

Vid årsskiftet träder den nya lagen som ska värna minoriteter och minoritetsspråk i Sverige i kraft. I samband med det har regeringen pekat ut 18 kommuner i Mälardalen, däribland Hallstahammar och Köping, som ska ingå i ett förvaltningsområde för finska språket.

Det blir en samling kommuner där invånarna får rätt att använda finska i kontakten med myndigheter och rätt till äldreomsorg och förskola helt eller delvis på finska.

Det är alltså här som även Västerås vill ingå. Och eftersom kommunen inte finns med på regeringens lista över de utpekade, skickar man nu in en egen ansökan.

– Vi har många i Västerås som kommer från Finland, och då är det ju viktigt att vi kan serva dem lite extra, säger Elisabeth Unell, kommunstyrelsens ordförande i Västerås

Av de västmanländska kommunerna är det heller inte bara Västerås som vill bli frivilligt finskt förvaltningsområde. Också Surahammar vill hoppa på tåget.

– Min förhoppning är att vi ska kunna presentera ett skarpt förslag för politikerna innan nyår, säger Anders Rydell, ordförande i socialnämnden i Surahammar.

Han berättar att den arbetsgrupp som finns i Surahammar och som består representanter från kommunen och finska föreningen nu gör en gemensam inventering av kommunens möjligheter att erbjuda service på finska.

Precis det som nyss gjorts i Västerås.

– Vi kommer att ansöka om att få den här möjligheten. Vi skulle bli jätteglada och hoppas nu att vi får det, säger Elisabeth Unell, kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Jenny Berggren
nyheterna.vstm@sr.se