Tusentals har skrivit på för apatiska barn

Tusentals personer har skrivit under ett upprop där de kräver att regeringen ska stoppa avvisningen av apatiska flyktingbarn. Som Ekot tidigare rapporterat ökar antalet apatiska barn igen. Flera av dem väntar också på att avvisas.

Författaren Agneta Pleijel ligger bakom uppropet. Hon började samla in namnunderskrifter för en månad sedan.

– Man borde säga att det finns ett antal människor som av ödet råkat komma hit och som har det så svårt att det är vår moraliska plikt att hjälpa dem. Jag menar att de absolut bör få stanna, säger Agneta Pleijel.

Uppropet är riktat till statsminister Fredrik Reinfeldt och beskriver hur apatiska barn avvisades från Sverige under åren 2003 till 2005. Det var barn som var sängliggande och inte ville tala eller äta. Uppropet avslutas med en uppmaning till Reinfeldt: "Upprepa inte förra regeringens hårdhjärtade behandling som den gången väckte sådan vrede. Ge de apatiska barnen och deras familjer en fristad i vårt land."

Drygt 4 500 personer har skrivit under Agneta Pleijels upprop. En av dem är tidigare ärkebiskopen KG Hammar, som 2005 var drivande i Påskuppropet som krävde en amnesti för alla gömda flyktingar.

– De här apatiska barnen borde vara en väckarklocka. Lidandet är ju inte mindre idag, och om det nu ökar är ju det en signal om att nånting inte fungerar, säger KG Hammar.

Ekot har tidigare berättat att antalet apatiska barn ökar igen efter att det under några år varit få barn som insjuknat. Flera apatiska barn väntar också på att avvisas.

Hos Migrationsverket finns uppgifter om 16 familjer med apatiska barn. Samtliga har fått avslag på sina asylansökningar och hälften av dem har också fått avslag av Migrationsdomstolen. Det är avvisningarna av sjuka barn som upprör Agneta Pleijel.

– Man ska ta hänsyn till deras tillstånd, det måste man göra.

Gör man inte det idag?

– Nej, det gör man ju uppenbarligen inte, säger Agneta Pleijel.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se