Gasledningsbeslut om två veckor

Regeringen kommer inom två veckor att svara på bolaget Nord Streams ansökan om att få bygga en gasledning i den svenska ekonomiska zonen i Östersjön. Det mesta talar för att svaret blir ja. Den finländska regeringens beslut väntas på torsdag.

Enligt uppgifter till TT vill regeringen ha beslutet klart före toppmötet mellan EU och Ryssland i Stockholm den 18 november. (Och så sent som i söndags diskuterade statsminister Fredrik Reinfeldt och Rysslands premiärminister Vladimir Putin gasledningen och den svenska tillståndsprocessen.

Putin ringde upp EU-ordförande Reinfeldt, och varnade för att de ryska gasleveranserna till Västeuropa via Ukraina åter kan komma att avbrytas. Enligt Putin skulle orsaken vara att Ukraina inte kan klara betalningarna till den ryska gasjätten Gazprom.

Eftersom Putin flera gånger tidigare visat otålighet med att Sveriges och Finlands tillståndsbeslut för Nord Stream dröjer är det inte osannolikt att han också under söndagens samtal påpekade att Ryssland, som genom bolaget Gazprom är störste ägare i Nord Stream, nu förväntar sig ett snart svenskt beslut för att det rysk-tysk-nederländska bolaget ska kunna börja bygga direktledningen från ryska Viborg till tyska Greifswald.

Och tre dagar innan Putin lyfte luren för sitt samtal till Rosenbad ska Rysslands president Dmitrij Medvedev, efter mycket stor tvekan, slutligen ha bestämt sig för att resa till toppmötet i Stockholm. Det sade hans medarbetare Sergej Prichodko vid en pressträff.

En anonym källa i Kreml sade samtidigt enligt ryska medier att presidentens tvekan berott på "Sveriges kritiska inställning till Nord Stream-projektet" och att han därför ifrågasatte om det var någon idé att delta. Presidentens beslut ska ha varit "mycket svårt" att fatta.

Källan sade också att Ryssland slutligen tackat ja till toppmötet efter tryck från bland andra Tyskland, Spanien, Italien och Finland.

I förra veckan avslutade näringsdepartementet insamlingen av synpunkter och underlag inför beslutet. Då hade Nord Stream lämnat svar på elva myndigheters skrivelser från en sista riktad remissrunda.

Regeringens svar på Nord Streams ansökan sker utifrån lagen om kontinentalsockeln och är en rent juridisk process.

Leif Svensson/TT