Glädjande dom för alla gravida

Det känns rätt. Många gravida har varit rädda för att nekas sjukpenning och därmed stora ekonomiska avbräck. Men en dom, som blir vägledande, har nu gett fyra gravida kvinnor rätt till ersättning, trots att Försäkringskassan tidigare nekat dem det. Reaktioner är enbart positiva bland de kvinnor Dalanytt talat med.

– Det känns bara ondöigt att det ska behöva gå slångt som till den här domen, innan man kommit fram till det här, tycker Anna-Lena Fältsjö, som är barnmorska på Tiskens vårdcentral i Falun.

Hon har många gånger mött stor oro från kvinnor, som fått problem under sin graviditet.

– Ja, inte minst har det blivit stora ekonomiskt avbräck, när man inte fått någon lön på flera veckor.

Det är Diskrimineringsombudsmannen, DO, som företrätt de fyra kvinnorna. Diskrimineringen ska ha skett när Försäkringskassan nekat kvinnorna sjukpenning för besvär, som de fått i samband med sin graviditet.

Susanna Stenlöf från Falun är gravid i femte månaden och nöjd med dagens dom:

– Ja, det är helt rätt, säger hon. Inte minst med tanke på att man ibland inte kan jobba på grund av smärta eller andra problem.

– Vid exempelvis foglossning, som kan uppstå vid graviditet, blir arbetsförmågan kraftigt nedsatt och det borde ge rätt till sjukersättning, som vid vilken sjukdom som helst, anser Anna Jordstig.

Lisa Linder Lindberg