Påryd

Skogsbranden kostade sju miljoner

Nära sju miljoner kronor, så mycket kostade räddningsinsatsen för den stora skogsbranden som härjade i Påryd söder om Kalmar i somras. Branden som härjade i hela 8 dagar blev en dyr affär för inblandande kommuner.

Sommarens stora skogsbrand nära Påryd kostade nära sju miljoner kronor. 

Branden som härjade i hela 8 dagar, och krävde assistans från 4 helikoptrar - blev en dyr affär för kommunerna.

Gert Friberg, räddningschef på räddningstjänsten i Kalmar säger till Sveriges Radio Kalmar att den totala kostnaden för Kalmar, Nybro och staten hamnar mellan sex till sju miljoner kronor.

- Det är väldigt mycket pengar.

Av totalsumman på nära sju miljoner kronor för släckningsinsatsen så står Kalmar kommun för den största delen på knappt fem miljoner, resterande belopp står Nybro kommun och staten för.

Men det är ännu inte helt klart om kommunerna måste betala hela beloppet för branden, eftersom kommunerna kan få ersättning för sådana här extra utgifter från staten.

Gert Friberg och räddningstjänsten i Kalmar sitter i dagarna i förhandlingar med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om ersättning för kostnaderna vid branden, och det arbetet väntas bli klart inom en månad.

Skogsbranden beskrivs som den värsta i Kalmar kommun på över trettio år, höll räddningstjänster från totalt 10 kommuner i arbete under åtta intensiva dagar.

Deltidsbrandmannen Håkan Hertzman på brandstationen i Påryd var först på plats ute vid branden och så här minns han det som hände idag.

- När vi kommer upp till platsen, så ser vi det här infernot. Det är det största vi har varit med om säger Håkan Hertzman till Sveriges Radio Kalmar

Anders Nyberg
anders.nyberg@sr.se