Kvinna med två barn utan el en månad

I en månad tvingades Anna som har två små pojkar leva i sitt hus utan ström.  När hon inte kunde betala alla räkningar till Vattenfall stängde bolaget till slut av strömmen, den sista september. Nu har Anna fått tillbaka strömmen men det är inte tack vare Vattenfall.

Anna som vi kan kalla henne lever under skyddad indentitet.

– Tack vare min lön och goda vänner har jag skrapat ihop pengarna och det var ingen liten summa. Det har varit väldigt svårt och vi har tillfälligt fpått bo hos en bekant och så har jag fått åka och elda med i huset så att det inte skulle bli fysskador.  Det har varit en tuff månad helt enkelt säger Anna.

Det var i samband med en svår skilmässa för några år sedan som Anna var tvungen att flytta, hon blev sjuk och fick problem med ekonomin.

Anna har betalat många räkningar till vattenfall men inte ALLA och hon har också försökt hitta lösningar för att betala sina räkningar men strömmen stängdes av ändå,

– Jag tycker att de hade både råd och möjligheter att hitta en lösning, säger Anna.

Roger Lindmark är informationsansvarig för Vattenfall eldistribution och han anser att vattenfall tar ett socialt ansvar eftersom de varnar sina kunder innan strömmen stängs av.

– Vi åker ju inte ut och slår av strömmen bara rakt upp och ned.

Vattenfalls vinst årets första nio månader är drygt 22 miljarder kronor. Enligt ellagen ska varje kund betala för att de använder elnätet och vinsten som bolaget får kan inte användas för kunder som har skulder, säger Roger Lundmark på Vattenfall.

– Vattenfalls vinst de här många miljarderna kommer ju från elproduktion och vi får inte blanda ihop de där två delarna.

Reporter Eva Brännman.

eva.brannman@sr.se