EU

Skåningar kan söka vård i EU

Akutvård i Köpenhamn och höftoperation i Madrid. I framtiden ska skåningarna kunna söka vård kostnadsfritt i hela EU för att korta köerna. Men det finns kritiker till förslaget.

– Vi kan ju inte bygga bort köerna genom att skicka människor till andra länder, säger europaparlamentarikern Eva-Britt Svensson (V), en av Sveriges skarpaste kritiker till förslaget.

Hon befarar istället att köerna här hemma kan komma att växa, eftersom finansieringen av den offentliga sjukvården riskerar att urholkas.

I våras skickade Europaparlamentet ett förslag på patientrörlighet till medlemsstaternas sjukvårdsministrar. Det innebär att patienter utan förhandsbesked från svenska myndigheter eller läkare ska kunna söka vård inom hela EU, vård som sedan betalas av landstinget där hemma.

Om ministrarna nu säger ja kommer frågan tillbaka till parlamentet för en andra avgörande omröstning. Utgången då är högst osäker. Redan i våras röstades förslaget igenom med en knapp majoritet och sedan dess har stora delar av parlamentet bytts ut i valet.

Enligt Eva-Britt Svenssons borde hela förslaget läggas i papperskorgen och göras om från grunden med de enskilda landstingens bästa i ögonen. Men enligt andra vore det att ta ett stort steg tillbaka.

– Det kostar inte mer att du blir opererad morgon i Köpenhamn, än om du blir opererad i Helsingborg om ett år, säger Gunnar Hökmark (M), EU-parlamentariker.

– Det kostar mindre i form av kortare sjukfrånvaro och av att du inte behöver sjukvård under väntan på operation. Och det är fantastiskt att du kan bli frisk så snabbt som möjligt, fortsätter han.

– Först måste vi se till att vi har en sjukvård med tillräckliga ekonomiska resurser som gör att vi slipper stå i kö för vård, det måste ju vara ambitionen, enligt Eva-Britt Svensson (V).