Trädgårdschatten 4/11

moderator:Välkomna till trädgårdschatten, det går bra att skicka in er frågor nu.
Barnbarnet:Jag har ärvt ett appelsinträd av min mormor som har tappat alla blad och inte alls mått bra sista halvåret. Jag har planterat om det vilket fick liv i det förra gången det tappade alla blad. Trädets rötter har även förmultnat både nu och förra gången så jag misstänker att jag vattnat för mycket. Nu är det bara grener kvar men de är inte döda. Hur får jag liv i det?
Andris Juriaks:Sluta vattna, kolla grenarna om de är torra i ändarna, klippbort allt torrt en bit in på det friska. Ta upp det urkrukan och ta bort alla ruttna rötter. Plantera om det i frisk lite halvtorr jord. Placera trädet ljust och i rumstemperatur. sedan är det bara att hoppas.
Lena Bondeson:Hej Hur vinterförvarar jag min Mandevilla? Har för mörkt inomhus. ska den klippas ner. Står nu i ett uterum och blommar för fullt. Kan jag ställa den i kallväxthus? Tack för svar
Andris Juriaks:Du kan klippa ner den. Men varför inte låta den stå kvar i uterummet. Den måste bara ha plusgrader hela vintern. Måste du flytta den, sätt den då ljust och svalt.
Arne:Jag har frön efter kanna när sår man dessa och hur?
Andris Juriaks:Låt fröna ligga svalt, så dem sedan på våren. Använd såjord och vattna sparsamt.
Lat:Kan man fortfarande klippa gräset fast det blivit så kallt? Vi "glömde" klippa det och det känns ju lite trist att inleda vårsäsongen med att kosntatera att vi har en massa hö i trädgården.
Andris Juriaks:Det går fortfarande bra att klippa, ställ bara klipparen högt. Än är det inte vinter!
Håkan Svensson:Hjälp! Massor med mossa i gräsmattan. Hur göra?
Andris Juriaks:Kolla PH värdet på jorden, om under 6,5! Kalka! Till våren kommer jobbet: räfsa eller på annat sätt ta bort mossan, t.ex m ed järnsulfat. Gödsla 3 ggr med kväverikt gödsel med en månads mellanrum med början i april. Har du fortfarande lite mossa kvar i auguusti. Ge en giva med järnsulfat till. I september 2010 är du garanterat mossfri!
moderator:Nu är det 5 minuter kvar av chatten innan vi stänger, tack för ert deltagande.
Elsie Karlson:I våras la vi vit marmorkross på en yta i trädgården. Där planterade vi sedan olika gräs och liljor. Under krosset ligger en täckduk. Trots detta har en del ogräs trängt igenom. Hur ska vi kunna undvika detta?
Andris Juriaks:Är du säker på att ogräset inte växer ovanpå duken? Kanske använt dålig kvalitet på marktäckduk? Har du bara lite ogräs som kommer upp, kan du punktbekämpa det med ett glyfosatprepparat, det tar bort all grönska.
Träd?:hej! jag undrar hur länge man kan plantera träd nu? Är det försent i helgen? undrar vänligen jenny
Andris Juriaks:Bästa tid är nu! Träden är i vila och mår jättabra av att flyttas nu. Stoppet kommer när det blir tjäle i jorden.
Patrik:När ska jag klippa gräset sista gången innan vintern ? Jag har hört att höstlöv ska vara bra för blommorna - de ska alltså inte räfsas bort...är det så ?
Andris Juriaks:Gräset växer så länge tempen ligger över 6 grader. Du kan klippa så länge du vill. Gräsmattan mår inte bra av att vara lövtäkt, däremot rabatter och planteringar får ett fint skydd av löven.
Klara:Mina julrosor i trädgården får bara svarta fläckar på bladen och ser inte alls friska ut. vad beror det på?
Andris Juriaks:Julrosor får lätt en svamp so m gersvarta fläckar på bladen. Det minskar om julrosen inte står fuktigt och skuggigt. Man kan också på våren klippa bort de mest angripna bladen, och vara hård med detta hela sommaren. Spruta i förebyggande syfte med kumulus tidigt på våren.
Marianne Svenss:Hej! Jag har en bambuhäck och bladen gulnar -vad göra? Passar berberisplantor till bambu? plantera berbirish
Andris Juriaks:Bladfallet kan delvis vara naturligt bambu släpper en del blad på hösten/vintern. Störst anledning är troligtvis torka. Berberis och bambu kan mycket väl vara snyggt tillsammans.
trädgårdsexpert:Jag har odlat morötter och fått en mycket bra skörd. Nu undrar jag varför en del har det blivit upp till 6"fingrar" lika stora som normala. De kommer från 1 enda morot så det är inte det att de inte har varit gallrade. Det har hänt på ganska många i år dock aldrig tidigare. Varför? MVH Kerstin Karlsson Holmsjö
Andris Juriaks:Morötter får fingrar när jorden är hård och svårgenomtränglig. T.ex lerjord eller dåligt grävd jord.
Kerstin Carlsso:Kan jag sätta vitlök nu? Ute eller i växthus? Tacksam för svar. Kerstin
Andris Juriaks:Går jättebra nu!