Onsdag 4 november

Vaccinerade barn ambulanshämtas

Vaccinationen har dragit igång på många skolor i länet. I Gävle har medierna rapporterat om att elever vid fem tillfällen hämtats av ambulans efter att ha blivit vaccinerade och många, både barn och föräldrar har blivit väldigt oroliga.

Men hur sjuka var egentligen barnen? Fanns det verkligen anledning att ringa efter ambulansen? Med mig finns Margareta Bondestam, skolöverläkare i Gävle, och Roger Westerlund, verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Roligare matematikundervisning Matematikundervisningen i Gävles skolor måste bli roligare och bättre. De senaste åren har niornas slutbetyg i matematik sjunkit under riksgenomsnittet och därför satsar nu skolförvaltningen i Gävle extra statliga pengar på att lära sina mattelärare nya spännande pedagogiska grepp.

Ett viktigt mål för den här fortbildningen är att ge lärarna alternativ till den traditionella problemlösningen i matteböckerna. Många elever gillar visserligen matte, men många grimaserar också illa inför det ändlösa tragglandet av tal.

Nytt ljud i elbilen

Att våra bilar i framtiden kommer att drivas med annat än traditionella motorer ställer stora krav på framtidens biltillverkare. En elbil ger ifrån sig minimalt med ljud när de kör.

Efter påtryckningar från synskadades organisationer diskuteras nu krav på artificiella motorljud i Japan där det nu finns rena elbilar på marknanden.

VI får besök av ljuddesignern - och ljudkonstnären Mikael Strömberg!

Var ligger egentligen Sandviken?

Jag slår vad om att många av er har hört talas om Argleton- det är ju den här staden som Google har hittat på, mitt ute på landsbygden i England.

När man besöker platsen på riktigt är det bara en stor, tom, äng, men enligt Googles hemsida är det en stad, med gator och byggnader, lediga jobb man kan söka och hus man kan köpa.

Den här historien har spridits över hela världen, och när vi pratade om det här i förmiddagen igår, var det en uppmärksam läsare som hörde av sig och berättade att vi här i länet har precis motsatt fenomen - det finns nämligen en stad i länet som inte går att hitta på sökmotorns karta - Sandviken. Vad tycker Odd Westby, informationschef på Sandvikens kommun, om det?