Falun

Döms för hot mot poliser

Den 45-årige man i Falun som åtalats misstänkt för att ha försökt mördat tre polismän döms för hot mot tjänsteman. Falu tingsrätt tycker inte att att det är helt bevisat att mannen haft uppsåt att döda.

Den 45-årige mannen dömdes 2002 till rättspsykiatrisk vård men har sedan 2005 haft långtidspermission och stått under medicinering.

I februari år fick Rättspsyk i Säter veta att mannen uppträtt hotfullt mot en hantverkare som skulle renovera hans lägenhet. Kliniken beslutade då att mannen skulle tas in för sluten vård igen och begärde hjälp av polisen.

Tre polismän skickades till mannens lägenhet, men mannen blev uppretad när han fick reda på vad det handladeom. Han gick till angrepp beväpnad med två knivar. En av polismännen sköt då ett skott som träffade mannen i ena benet och attacken avvärjdes.

45-åringen åtalades misstänkt för försök till mord. Men åklagaren hade också två alternativa yrkanden, nämligen försök till grov misshandel och hot mot tjänsteman.

Falu tingsrätt menar att det inte är helt klarlagt att mannen haft uppsåt att döda eller skada. Han döms i stället för hot mot tjänteman och till fortsatt rättspsykiatrisk vård