Förväntningar på klimatmöte tonas ner

Det kommer inte att kunna bli något bindande klimatavtal vid det internationella mötet i Köpenhamn i december. Det konstaterar statsminister Fredrik Reinfeldt efter toppmötet i Washington i går, mellan EU och USA.

President Obama tog emot EU:s ledare vid ett drygt timslångt möte i Vita Huset, där klimatfrågan stod högst på agendan.

– Vi är överens om att öka tempot för att nå framsteg i Köpenhamn och för att hindra en framtida ekologisk katastrof, sa president Barack Obama medan kamerorna smattrade i Vita husets kabinettrum.

Vid det långa, blanka mötesbordet satt Obama sida vid sida med EU-ordförande Fredrik Reinfeldt och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

EU och USA enades om att arbeta för att de globala utsläppen ska minskas med 50 procent fram till år 2050.

– Ett mycket produktivt möte, sa Barroso.

Men Reinfeldt var mer besviken.

– Det här är inte de skrivningar som vi vill se i Köpenhamn. Det viktiga är de samtal vi nu för. Ska vi få en global överenskommelse på plats då måste vi hitta den positiva energin hos alla de ledare som vill göra någonting, sa Fredrik Reinfeldt.

Ett konkret resultat av toppmötet är att EU och USA skapar ett energiråd, en grupp på ministernivå som ska samarbeta i miljö- och energifrågor.

I övrigt innehåller slutdokumentet från toppmötet mer vaga formuleringar om gemensamma målsättningar.

Fredrik Reinfeldt försöker nu tona ner förväntningarna på det stora klimatmöte som ska hållas i Köpenhamn i december. Det kommer inte att kunna bli något bindande klimatavtal, sa han efter samtalen i Washington.

– Ett legalt bindande avtal som vi förordar i Europa, det går helt enkelt inte att leverera, för de kommer inte kunna fatta den typen av beslut i till exempel USA. Så vad vi talar om är att konstatera politiska realiteter. Men ändå ger vi inte upp våra politiska ansträngningar att få ihop ett bra avtal, sa Fredrik Reinfeldt.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se