Skolflickas död utreds

Smittskyddsläkaren i Norrbotten, Anders Österlund, hoppas få ett snabbt svar från vården i Finland på om det är svininfluensan som är orsaken till att en åttaårig skolflicka från Torneå dött. Men ännu vet han inte exakt när provsvaren kommer.

Flickan gick i skolan i Haparanda. Anders Österlund vet inte exakt när provsvaren kommer. Men han hoppas på att det blir snart.

– Möjligtvis att preliminära uppgifter finns i morgon, säger han.

Han säger också att svininfluensa bara är en möjlighet eftersom det även finns andra infektioner som kan ha gjort att flickan dog.

– Det finns luftvägsinfektioner som kan vara aktuella. Till exempel kan man drabbas av hjärnhinneinflammation efter en luftvägsinfektion som den här flickan tycks ha haft.

Enligt smittskyddsläkaren går det inte att säga något just nu om hur orolig omgivningen behöver vara med tanke på en eventuell smittorisk.

– Än så länge är det för tidigt att uttala sig om det med tanke på att vi inte vet vad hon dog av. Och jag vet inte heller om hon hade någon bakomliggande sjukdomar som kunde försvåra det här, så det blir en ren spekulation. Men det är förstås intressant att veta dödsorsaken. Om det är någonting som går att förebygga är det bra att kunna göra det, säger Anders Österlund.

Sara Sällström, SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se