Sprutor till narkomaner

"Rena sprutor är en hälsofråga"

Rena sprutor till narkomaner gör att spridningen av bland annat HIV minskar. Det har Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut kommit fram till. I dag är det bara i Malmö och Lund som missbrukare kan hämta rena sprutor.

 Vad tror du? Är sprutbyte en bra idé? Tyck till!

Men nu vill de här myndigheterna att fler sjukhus startar sprutbytesprogram.

– Jag blev smittad av hepatit C första gången jag injicerade. Det var på ett svenskt fängelse där 120 personer delade på samma spruta, berättar Berne Stålenkrantz som är ordförande i Svenska brukarföreningen.

Vilket är det bästa argumentet för att dela ut rena sprutor?

– Det är ju enkelt. Vad är bäst? En ren spruta eller en smutsig spruta?

Trots rekommendationerna i dag så finns det landsting som ändå inte vill dela ut sprutor till sina missbrukande invånare. Lisbeth Rydefjärd är kristdemokrat och sitter i Landstingsstyrelsen i Jönköping.

– Vi har inte kommit fram till att narkomaner skulle må bättre av det. Och vi kan inte ge dem verktyg för att göra något som är straffbart, säger hon.

Om Socialstyrelsen rekommenderar ett sprutbytesprogram, kommer ni inte att införa det?

– Jag tror inte det, säger Lisbeth Rydefjärd.

Till Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm kommer bland annat patienter med HIV. Bland dem finns personer som har blivit smittade just på grund av att de inte haft tillgång till rena sprutor.

– Jag tycker inte att sprutbyte innebär att man legaliserar eller accepterar ett missbruk. Sprutbyte är en hälsofråga, säger Katarina Gyllensten, överläkare på Venhälsan.

Och Berne Stålenkrantz på Svenska brukarföreningen håller med.

– Rena sprutor är ingen politisk fråga. Det är en hälsofråga som ska tillhöra sjukvården, säger han.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Benedikta Cavallin
benedikta.cavallin@sr.se