Butiksrånen ökar

Den senaste tiden har det skett flera väpnade rån mot butiker runt om i Skaraborg. Och statistiken visar att butiksrånen ökar, samtidigt som chansen att få fast gärningsmännen är ganska liten.

180 butiker i Västra Götaland rånades förra året, enligt siffror från Brottsförebyggande Rådet BRÅ. Det är en ökning med 57 procent om man jämför med statistiken över butiksrån tio år tidigare, 1998.

Sven Granath, utredare på BRÅ, säger nu att butiksrånen på landsbygden ökar, även om den allra största delen fortfarande sker i storstäderna.

– Det är inte helt onaturligt när man haft den här trenden i storstäderna på 90-talet och den första halvan av 2000-talet, att den nu letar sig ut till mindre orter, säger han.

Unga rånare och små belopp
Och enligt BRÅ:s siffror är det ofta unga personer som utför rånen. Nästan hälften av gärningsmännen är mellan 15 och 20 år. Ofta sker rånet snabbt, rånaren tvingar med vapen till sig kontanter från kassapersonal och kommer sällan över mer än fyrsiffriga belopp.

Det är svårt att reda ut brottslighet som rån, även om uppklaringsprocenten är ganska hög jämfört med många andra brott. Men bara i 25 procent av butiksrånen förra året fick polisen i Västra Götalands fast en gärningsman.

Behöver vittnesuppgifter
Göran Johansson, chef för utredningsverksamheten hos Lidköpingspolisen, tycker trots allt att det är en ganska bra siffra och pekar på att polisen blir allt bättre. Men han medger att utan bra vittnesupggifter är det svårt att lyckas.

– Det kan tyckas frustrerande, men vi jobbar metodiskt med det vi kan göra och i alla stycken räcker vi inte till. En del brott blir inte uppklarade, så är det.

Stina Banck
stina.banck@sr.se