landslaget

Erik Hamrén blir ny förbundskapten

Erik Hamrén är klar som förbundskapten för fotbollslandslaget. Han tar ut sin första trupp redan på fredag inför mötet med Italien.Erik Hamrén är klar som förbundskapten i fotboll efter Lars Lagerbäck.

– Vi är överens med honom och vi är överens med Rosenborg, säger Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till Radiosporten.

Hamrén, 52, blir ny förbundskapten för det svenska landslaget med omedelbar verkan - men han stannar även som klubbtränare för Rosenborgs BK fram till 31 augusti 2010.

– Det går bra eftersom vi dessvärre inte har några tävlingsmatcher och det var det som gjorde att Rosenborg accepterade vårt förslag, säger Lars-Åke Lagrell.

Avtalet med Svenska fotbollförbundet innebär att Erik Hamrén tar ut sin första landslagstrupp redan på fredag, och leder det svenska landslaget mot regerande världsmästarna Italien borta den 18 november.

– Han kommer att vara med alla landslagsamlingar och alla matcher och från den första september är det bara landslaget som gäller, säger Lagrell.

Någon assisterande förbundskapten finns ännu inte.

Radiosportens fotbollsexpert Ralf Edström ser inga problem med Hamréns dubbla uppdrag.

– Det har skett i andra länder, Gus Hiddink var i Chelsea och förbundskapten i Ryssland. Det kommer säkert att fungera, säger han.

Ralf Edström tycker att det är ett bra val av förbundet.

– Han har varit ute och provat på och varit med länge. En taktiskt duktig kille. Ganska lugn men med glimten i ögat, säger Ralf Edström.

Radiosportens Richard Henriksson tycker att det är skönt att frågan är löst. Han är inte säker på att dubbeljobbet är en bra idé.

– Det kan bli bra men det ställer väldigt höga krav på Erik Hamrén själv. Det viktigaste för honom nu är att bilda sig en uppfattning om vilka spelare han tror kommer att passa i hans landslag. Då gäller det att se mycket fotboll och ska han samtidigt träna ett elitlag i Norge blir det svårt att tillgodose sig all information som krävs, säger Henriksson.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se