Klart för rättslig prövning av Estonia

Efter 13 års prövning i det franska rättsystemet kommer nu klartecken att den första rättsliga prövningen av Estoniakatastrofen kan inledas i nästa vecka i en tingsrätt i Paris.

Det tyska Meyervarvet som byggde passagerarfartyget Estonia och det franska klassningssällskapet Bureau Veritas har försökt hindra att målet ska tas upp.

Kent Härstedt, som överlevde Estoniakatastrofen 1994 då 852 personer omkom, hoppas på klarhet i ansvarsfrågan.

– Det betyder ganska mycket. Det är 1 300 anhöriga och överlevande som har stämt Bureau Veritas, klassningssällskapet, och Meyervarvet som byggde Estonia. Jag tror att många har känt att man inte riktigt har kunnat komma vidare här hemma och därför betyder det mycket för många att detta nu tas upp rättsligt, säger Kent Härstedt.

Klartecken till att processen kan börja i nästa vecka i Paris mot det tyska Meyervarvet, som byggde Estonia, och klassningssällskapet Bureau Veritas, som hade ansvar för Estonias sjösäkerhet, leder inte nödvändigtvis till att det verkligen blir en rättegång.

Parterna har försökt hindra att målet får tas upp, men fick ge sig. Företagen har ett överväldigande övertag med ett 20-tal inhyrda advokater.

För de anhöriga och överlevande är det är samma advokatbyrå som lämnade in stämningen för 13 år sedan som nu har möjlighet att agera. Bakom finns 1 300 anhöriga och överlevande, men det är oklart om det i dagsläget överhuvudtaget finns några pengar att driva processen med.

Förhoppningen bland de anhöriga och överlevande är att det ska kunna bli en ny oberoende undersökning av Estonia-katastrofen.

Fransk domstol kan beordra undersökning av Estonias vrak, eftersom Frankrike inte har undertecknat det så kallade gravfridsavtalet som skyddar området där Estonia ligger.

En fransk domstol kan också utkräva ansvar av alla inblandade, och kan också pröva personligt lidande. 

– Här är det ju väldigt många människor som tar upp det här till rättslig prövning som inte skulle vara möjligt här hemma i Sverige. Det här kan öppna upp för ganska omfattande diskussion kring både skadestånd och ansvar. Nu är det precis i början av den här processen och man har fått invänta att vissa andra processer skulle vara klara. Riktigt hur det här kommer att gå är svårt att säga i förväg, säger Kent Härstedt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se