Bussrånen

Bussförare vill ha bort kontanter

På grund av flera rån vill nu Fackförbundet kommunal i Gävleborgs län ta bort all kontanthantering från lokaltrafikens bussar. För att få det tillståndet kommer idag kommunal ha ett möte med representanter från Swebus och X-trafik. Senast i tisdags rånades en busschaufför i Andersberg i Gävle.

 – Jag tycker att det känns otryggt. Jag vill ha bort kontarna, säger Mustafa Ba-harin som är en av flera bussförare i Gävle som nu är oroliga.

Redan i måndags, en dag innan rånet i Gävle, krävde Kommunal i Gävleborg formellt att bussförarnas arbetsgivare ska göra något åt kontanthanteringen.

Efter rånet planerade huvudskyddsombudet vid Swebus i Gävle och Sandviken lägga ett tvingande skyddsstopp för all kontant betalning på bussarna.

Skyddsombudet avstod från det efter att fack och arbetsgivare kommit överens om att fortsätta samtalen om hur hanteringen av kontanter på bussarna ska kunna begränsas. Det mötet sker idag.

 – Vi hoppas nu att man kommer fram till att kontanterna plockas bort, säger Ola Westman trafikansvarig på kommunals avdelning 5 i Gävle.

Anna Molin                  Magnus Hansson

anna.molin@sr.se        magnus.hanesson@sr.se