Mäktiga G20 på väg mot att bli G2

Finansministrarna i världens ekonomiska tungviktarländer möts i morgon i St Andrews i Skottland. Gruppen G20 har blivit världens ledande organisation för att samordna utvecklingen i den globala ekonomin. Nu är frågan om nästa steg är att den ekonomiska utvecklingen i världen kommer att styras av bara två länder: USA och Kina.

I slutet av nästa vecka åker USA:s president Obama på sitt första besök till Kina. På dagordningen för besöket finns bland annat klimatfrågan: Hur ska världen stoppa den globala uppvärmningen? Vilka mekanismer ska användas?

Det är troligen ett alldeles avgörande möte inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn ett par veckor senare. Om två av världens ekonomiska giganter gör enad front, är saken sannolikt avgjord.

Kina och USA är de två länder i världen som släpper ut mest kol. Båda länderna har starka invändningar mot förslagen till begränsningar av utsläppen som bland annat EU står bakom, även om de har väldigt olika motiv för sitt motstånd.

Förmodligen kommer en gemensam ståndpunkt från USA och Kina under Obamas besök. Troligen blir det ett försiktigt formulerat dokument. Men det kommer ändå att bli ännu ett tecken på att den världspolitiska kartan nu ritas om i snabb takt.

I praktiken kanske man kan säga att de 20 länderna inom G20-gruppen visserligen är världens mäktigaste organisation. Men att de viktigaste resultaten i praktiken i framtiden avgörs av G2: det vill säga USA och Kina.

– De här två är naturligtvis de största aktörerna och de verkar få allt större inflytande, säger Felix Fitzroy som är professor i nationalekonomi vid universitetet i St Andrews.

Kina har stora inhemska problem, och de har USA också, och som ett sätt att hantera dem, kommer länderna att närma sig varandra. Och därmed bli ännu mer inflytelserika i världen säger Felix Fitzroy.

Staffan Sonning, St Andrews
staffan.sonning@sr.se