stora höga

Mördades för ett stulet vapen

Det var ett stulet vapen som orsakade skottlossningen i Stora Höga i augusti då två män sköts till döds, varav den ena mannen sköts av misstag.

Idag lämnades åtalen in till Uddevalla tingsrätt, mot sammanlagt sex personer.

Enligt åklagaren Per-Åke Kvarnström kom tre män - alla med kopplingar Red and White Crew - till huset för att mörda en 45-årig man som stulit deras automatvapen, en Kalashnikov, från en av angriparnas bostad i Olofstorp. Vid ett tillfälle har vapnet visats upp för 45-åringen, som om brottet förklarat för en av angriparna att "småpojkar skall inte ha vapen."

– En av de övriga tilltalade förvarade ett vapen, som senare stals av 45-åringen. Vapnet skulle möjligen återtas. I gärningsbeskrivningen står det, att det uttalats att man inte stjäl vapen ostraffat från Red & White Crew, säger åklagaren Per-Åke Kvarnström.

45-åringen hade låst in sig i ett utrymme i källaren. Han dödades av pistolskott. De tre angriparna hade både automatvapen och pistoler, och vad som senare orsakar en av männens död är oklart.

– Direkt efter skotten mot det utrymme där den förste döde befann sig så har det även gått iväg ett skott som träffat en av angriparna precis under skyddsvästet. Riktigt varför det sker vet jag inte, men det är trångt och mörkt. Det är möjligen så att de själva är alltför upphetsade och råkat i panik, säger Per-Åke Kvarnström.

De två männen som orsakade skottlossningen mot 45-åringen och sin vän, är 20 och 23 år gamla och tillhörande i Göteborg. De åtalas nu för mord och vållande till annans död. De medger att de varit på brottsplatsen, men nekar till brott.

De fyra övriga männen, 20-30 år gamla, åtalas för grovt vapenbrott, skyddande av brottsling och medhjälp till mord. De har bland annat upplåtit bostad åt mördarna och gömt vapen.

Rättegången i Uddevalla tingsrätt inleds nästa torsdag med en dag som avsatts för ett tidigare åtal mot en av männen, som gäller grovt vållande till annans död efter en trafikolycka i somras.

Förhandlingen om dödsskotten i Stora Höga inleds den 17 november.