Sörmland

Första vaccinet räcker inte

Den 23 november påbörjas den allmänna vaccineringen i Sörmland mot svininfluensan. Men de första leveranserna av vaccin kommer inte räcka till alla. Bara en tredjedel av allmänheten kommer kunna vaccinera sig första veckan och först till kvarn gäller.

60 bekräftade fall av den nya influensan har rapporterats in i Sörmland. Men i själva verket är det betydligt fler som insjuknat, enligt smittskyddsläkaren Carl-Gustaf Sundin. Trenden i Sörmland är densamma som i landet i stort - den senaste veckan har betydligt fler insjuknat än tidigare veckor.

– Det är väldigt svårt att förutsäga när toppen kommer och det beror dels på hur många inom befolkningen som hinner bli vaccinerade, säger han.

Landstinget hade helst velat vaccinera allihop redan i september och oktober, men leveranserna tar tid. Riskgrupperna har nu vaccinerats och den här veckan vaccineras vårdpersonal. En av dem är Marie-Louise Merkell i Nyköping.

– Jag jobbar på ett äldreboende och om jag blir sjuk kan jag dra med mig smitta. Sedan har jag barnbarn också och det är ett bra skydd, säger hon.

Nästa vecka kommer landstinget ta paus och invänta fler leveranser. Efter det vaccineras små barn mellan 3 och 5 år och veckan därpå, vecka 48, drar vaccineringen av den stora allmänheten igång. Samtidigt påbörjas vaccineringen av elever inom skolhälsovården.

Vaccineringen av allmänheten kommer pågå under fyra veckor. 160 000 personer ska vaccineras och första veckan räknar landstinget med att få en leverans på 50 000 doser, vilket alltså räcker till knappt en tredjedel.

För den som vill vaccinera sig första veckan gäller först till kvarn. Centralerna kommer ha drop-in-mottagning, istället för att kalla personer utifrån födelsedatum som det var tänkt från början. Landstinget vill inte kalla folk på vissa datum och sedan riskera att få be dem gå hem igen för att vaccinet tagit slut.

– Det kommer vara längre köer de första dagarna än resten av tiden, säger vaccinationsansvarige läkaren Lennart Persson.

Peter Glowacki är en av dem som kommer gå så tidigt som möjligt.

– Jag tänker gå i början. Jag har en syster på sjukhuset som jag är hos ofta och man vill ju inte föra över några bakterier till henne, utan vaccinera sig så man är skyddad, säger han.

När vaccinationerna drar igång vecka 48 kommer vaccinationscentralerna i Nyköping ha öppet varje dag. I Eskilstuna, Strängnäs och Katrineholm kommer de ha öppet varje dag utom fredagar. I de mindre städerna - Gnesta, Oxelösund, Vingåker, Flen och Trosa - kommer centralerna ha öppet måndag och tisdag samt lördag och söndag.

Under vardagarna kommer centralerna ha öppet på eftermiddagen fram till klockan 19. På helgerna är det förmiddagen som gäller.

Det är ännu oklart om det blir en andra vaccinationsomgång. Landstinget inväntar besked från Läkemedelsverket, som hämtar in uppgifter om hur snabbt skyddet sjunker. Vanligt influensavaccin ger ett skydd i upp till sex månader. Om det blir en andra vaccination kommer dos två ges efter årsskiftet och i första hand till riskgrupperna.

Vaccinet ger fullgott skydd sju till tio dagar efter vaccinationstillfället.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se