CIA-agenters metoder gav fängelsedom

23 amerikanska säkerhetsagenter dömdes i går till fängelse för kidnappningen av en egyptisk imam i Milano 2003.

Det är den första domen som kommer efter de många fall där CIA-agenter har fört bort terroristmisstänkta i främmande länder utan juridisk prövning.

Chefsåklagaren som höll i fallet, Armando Spataro, säger att det är viktigt att visa att lagen gäller för alla, CIA-agenter likaväl som terrorister.

– Det är fel att tro att man kan bekämpa terrorism genom de här illegala kidnappningarna som CIA har ägnat sig åt, säger Armando Spataro.

Han är nöjd med gårdagens dom som ger 23 amerikanska och två italienska säkerhetsagenter fängelse för bortförandet av en egyptisk imam 2003.

Mannen greps på gatan i Milano och fördes med flyg till flera amerikanska flygbaser i Europa innan han slutligen skickades till Egypten där han enligt egen utsaga blev torterad i fängelset.

CIA agerade inte på egen hand utan fick hjälp av italienska säkerhetstjänsten.

Domen är den första i sitt slag som behandlar CIA-agenters många kidnappningar av terroristmisstänkta på olika håll i världen, där de oftast fördes just till hemliga fängelser för att torteras utan rättslig prövning.

Ingen av amerikanerna närvarade vid rättegången, men om de reser till Europa i framtiden så kommer de att gripas, säger Armando Spataro.

Domen kommer samtidigt som USA:s president Barack Obama försöker lägga Bush-erans kontroversiella metoder för terroristbekämpning bakom sig, och USA har uttryckt besvikelse över domen.

Armando Spataro säger att USA måste förstå att i Italien är åklagarna oberoende och förpliktigade att undersöka alla brott på lika villkor.

Uppenbara liknelser finns med den svenska regeringens beslut att låta CIA hämta två egyptiska medborgare i Stockholm för att sedan föra de till Egypten utan någon föregående rättslig prövning 2001.

Armando Spataro vill inte kommentera det fallet i detalj, men säger ändå att fler europeiska länder borde följa Italiens exempel.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se