Privat aktör tar över larmcentral

Sjukvårdens larmcentral i Västmanland kommer att tas över av Gävleföretaget Opencare. Det är resultatet av att Opencare har vunnit landstingets upphandling av larmcentralen. SOS Alarm kommer alltså inte längre att sköta den här tjänsten från nästa sommar.

Att det blir en annan aktör dom tar över, innebär att från och med nästa sommar måste du som ringer nödnumret 112 säga att du vill ha sjukvård, och därefter kopplas du till sjukvårdens larmcentral.

–  Vi vill ha ut mer av ambulansdirigeringen än vad som har varit tidigare. Vi har ställt krav nu på att det bör vara sjuksköterska som svarar när man ringer till ambulansen. Det behöver vara en sjukvårdsutbildad kompetens där helt enkelt och det har inte varit så i det tidigare avtalet, säger landstingsrådet Birgitta Andersson (C).

Opencare är ett företag som är baserat i Gävle. Om allt går som planerat tar Opencare över larmcentralerna den 1 juli 2010. Förutom Landstinget Västmanlands larmcentral tar Opencare även över larmcentralerna i Gävleborgs, Sörmlands och Uppsala län.

Karin Thunberg, chef för SOS alarm i Västerås, var i en intervju i P4 Västmanland i somras kritisk mot att någon annan operatör skulle ta över, eftersom hon befarade att det kunde innebära fördröjningar. Birgitta Andersson håller inte med utan tror tvärtom att insatstiderna ska bli kortare i å med att det kommer att vara sjukvårdsutbildad personal som svarar, hon tror att de kan ställa frågor på ett bättre sätt och även dirigera ambulanserna på ett bättre sätt.

Karin Thunberg vill idag uttala sig i frågan om ambulansdirigeringen, utan hänvisar till ett pressmeddelande på SOS Alarms hemsida. I det kortfattade meddelandet står att SOS Alarm beklagar att man inte fått avtalet, men att man inte har någon kommentar i övrigt. Ambitionen är att berörd personal ska kunna användas till andra arbetsuppgifter inom företaget.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se