gävle

Inga pengar på bussen - inom ett år

Inom ett år kommer all pengahantering vara borta från lokaltrafikens bussar i Gävle. Det beslutades när Swebus, X-trafik och fackföreningen Kommunal hade sitt möte i dag. Vägen mot den kontantfria busstrafiken kommer att delas upp i etapper.

Vägen mot den kontantfria busstrafiken kommer att delas upp i etapper, det säger Lennart Skoog affärsutvecklingschef på Swebus i Gävle.

- Det första vi kommer göra är att erbjuda kontokortsbetalning på bussarna innan nyår. Det andra är att vi kommer att arbeta för att det ska bli kontantlöst på bussarna inom ett år, säger Lennar Skoog.

Helt fria från kontanter
Tjänster som kommer att underlätta för att få lokalbussarna i Gävle helt kontantfria är bland annat sms-biljetter och särskilda automater där man kan hämta ut sin bussbiljett.

På så sätt kommer kontanter vara ett minne blott på lokaltrafikens bussar i Gävle.

Först ut i länet
Gävle är nu först ut när det gäller att få tillgång till den kontantfria busstrafiken men tanken är att bussarna i hela länet så småningom ska bli helt fria från kontanter.

Magnus Nordenvall är regionalt skyddsombud på fackföreningen Kommunal i Gävleborg och han är nöjd med dagens förhandlingar.

- Vi har fått det vi ville, vilket är en tydlig handlingsplan hur vi ska kunna ha kontantfria bussar inom ett år, säger Magnus Nordenvall.

Diskussionen om pengahantering på lokalbussarna har pågått länge. Men den senaste tidens rån har påskyndat beslutet.

- Diskussionen har pågått i nästan två år men tekniken har inte varit riktigt mogen för att göra det på ett bra sätt. Men det som har inträffat nu med det senaste rånet har gjort att vi har tidigarelagt alla planer som vi haft på en kontantfri busstrafik.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se