Man dömd för attack på kyrkogård

"Det fanns inget stopp, 41-åringen var ursinnig"

Den man som brutalt misshandlade en äldre kvinna på kyrkogården i Öggestorp i höstas har nu dömts till sluten rättspsykiatrisk vård.
För fem år sedan attackerades Emelie med ett svärd av samme man.
- Han var ursinnig, jag var jäkligt rädd, säger hon till Nyheterna.

Det var 2004 som attackerade Emelie från Jönköping. Han gjorde det genom att hugga ett svärd genom vindrutan på hennes bil.
- Han skrek och var arg. Han högg svärdet tio centimeter från huvudet, då var jag jäkligt rädd. Första året där efter var jobbigt, säger Emelie.
Hon klarade sig utan fysiska skador och mannen dömdes till rättpsykiatrisk vård. I domen står att risken stor att begår allvarliga brott om han inte tar sin medicin regelbundet. Efter ett år och en månad var han ute igen.

En söndagmorgon i september i år går en 79-årig kvinna till kyrkogården i Öggestorp för att lägga färska blommor vid sin avlidne mans grav. Men istället för en stund i stillhet vid graven blir hon attackerad av den 41-årige mannen. I bara kalsonger springer han skrikande mot henne, slår ner henne på marken, sparkar henne i ansiktet och misshandlar henne brutalt.
Nu har han återigen dömts till rättspsykiatrisk vård.
- Jag är sur att de inte följer upp bättre, ser till han tar medicinerna och mår bra, säger Emelie.

Vad som gått fel ska nu Socialstyrelsen granska, så sent som för en vecka sedan gjorde psykiatriska kliniken i Jönköping själva en lex Maria-anmälan.
- Vi vill se om vi brustit någonstans, säger Johan Björck, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Jönköping.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Tidigare publiceringar: