Skåne

Politiker kräver höghastighetsbanor

Det måste byggas riktiga höghastighetsbanor till både Malmö och Helsingborg, och banan över Hässleholm mot Malmö bör öppnas för trafik först. Det har de skånska politikerna nu enats om i sitt remissvar till regeringen.

– Det är oerhört viktigt om vi ska få någon kapacitet på den här trafiken. Det får inte vara något lappande och lagande i det gamla systemet för då pratar vi ju inte höghastighetståg, säger regionrådet Pia Kinhult (M), ordförande i Regionala tillväxtnämnden.

I den statliga utredningen om höghastighetståg som presenterades i september så föreslog utredaren att vissa av de framtida snabbtågen tågen från Stockholm skulle gå till Malmö via Helsingborg och vissa via Hässleholm. Däremot ska enligt utredningen ny höghastighetsbana bara byggas till en bit utanför Helsingborg, resten av vägen mot Malmö och Köpenhamn är tänkt at köras på Södra stambanan och på Västkustbanan.

Men det räcker inte anser politikerna i Skåne. På de banorna kan tågen nämligen inte komma upp i de 320 kilometer i timmen som en höghastighetsbana tillåter, utan kan som snabbast köra i 250 eller 200 kilometer i timmen. I det remissvar som kommun- och regionpolitiker från hela Skåne nu enats om kräver man därför nya höghastighetsbanor hela vägen.

Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, anser att utbyggnaden av höghastighetsbanor är en väldigt viktig fråga inte minst ur miljöhänseende.

– Om vi verkligen vill att folk ska välja miljövänligare tåg framför flyget så måste det vara höghastighet hela vägen, säger Ilmar Reepalu