Elev fick skadestånd efter trakasserier

En elev på Åva gymnasium i Täby fick idag 90 000 kronor i ersättning av kommunen sedan hon utsatts för sextrakasserier av en lärare. Läraren arbetar inte längre på skolan.

-Jag tycker att, för elevens skull, är det bra att man kommit till slutet med den här frågan, och att man nu känner att man kan gå vidare, säger Lennart Krantz, rektor på Åvagymnasium.
Det var för snart ett år sedan som flickan anmälde sin mentor och huvudlärare för sexuella trakasserier. Läraren var på henne i stort sett varje dag, han kramade henne och gav kommentarer om hur söt hon var. Samtidigt som hon fick komplimanger om sin klädsel tog han gärna på plagget.
Trots att flickan kände ett stort obehag så dröjde det länge innan hon vågade berätta om trakasserierna för sina föräldrar. Det var först under ett utvecklingssamtal, där hennes mamma deltog, som hela historien uppdagades och sedan gick det fort. Bara en vecka efter att föräldrarna anmält läraren tvingades han lämna sin tjänst.
Flickan får idag 90 000 kronor i ersättning av Täby kommun och trots att diskrimineringsombudsmannen DO är nöjd med hur skolan agerat så menar man att det är viktigt att markera att det inte är ok att låta en så ung person utsättas av trakasserier av någon hon ska kunna lita på. Alla elever får nu kontinuerlig information om sina rättigheter men rektor Lennart Krantz säger att det ändå är svårt att upptäcka sån här saker.
- Det är någonting som inte märks, det sker ju utanför skolledningens vetskap, det är otroligt svårt att märka sådant här, så fort vi märker av det så hanterar vi det, och i det här fallet gjorde vi ju det omgående, det tog ju bara timmar innan den här saken reddes ut och läraren fick lämna sin tjänst, säger  Lennart Krantz.