Nya Östersol tar form

Utvecklingsbolaget Nygarn i Östergarn söker nu finansiärer till det NYA Östersol - det äldreboende som skall byggas i Katthammarsvik, istället för det nuvarande som är utdömt och skall stänga. Gunnar Bendelin saknar fortfarande 15 av de 50 miljoner som krävs för bygget, men han är hoppfull om att få ihop pengar till ett boende som skall förgylla de gamlas liv.

Gunnar Bendelin, ordförande för utvecklingsbolaget presenterar ett bygge som är tänkt att sätta guldkant på ålderdomen för framtidens gamlingar. Friskvård, bassäng, lokaler för fotvård och hårvård - det är något av det han vill att det nya äldreboendet skall rymma.

I jakten på intresserade finansiärer presenterar utvecklingsbolaget skisser från arkitekten Lillemor Husberg, känd för sina omsorgsbostäder.

Det är ett bygge i 50-miljonersklassen som Gunnar Bendelin visar intressenterna och han säger att det idag fattas 15 av miljonerna. Utvecklingsbolaget efterlyser nu kommunala garantier för bygget.

Det är skisser till ett bygge som tros kosta 50 miljoner att uppföra som han presenterar.

Nygarn har spanat på äldreboenden på fastlandet för att hitta drömkåken - och har fastnat för arkitekten Lillemor Husbergs skapelser. Hon är känd för Vigs Ängar ett äldreboende som hon själv initierat, ritat och driver. Hennes erfarenhet av omsorgsbostäder och tryggare boende på ålderdomen har fått Nygarn att vilja göra ett äldreboende i hennes anda i Katthammarsvik.

Om Gunnar Bendelin får bestämma skall där inte finnas någon institutionskänsla, men väl terapi, bad, lokaler för fotvård, hårvård, vinterträdgård och café. Det "lilla extra" han vill tillföra i de gamlas liv - kostar måhända - men han resonerar att det i bygget går att spara stora pengar - om det nya bygget kan "dockas" mot det gamla - nuvarande Östersol. Då kan köket användas och det behöver inte byggas någon ny panncentral, säger han.

Kommunen har beslutat att det skall byggas ett nytt särskilt boende i Katthammarsvik, istället för det utdömda Östersol. Redan i april 2007 beslutades om upphandling av bygge och drift och tanken var att ett nytt äldreboende skulle stå klart i Katthammarsvik senast i december nästa år.

Men upphandlingen har avbrutitis och Gunnar Bendelin hoppas nu på en lokal lösning - att utvecklingsbolaget skall få fullfölja sina planer och dessutom få kommunala garantier. Han säger sig fortfarande sakna 15 av de 50 miljoner de behöver, men han är stolt över de finansiärer som nappat. Han vill inte offentliggöra några namn än, men han säger: "Det är inga dåliga aktörer".

Som vi berättat tidigare kommer de boende på Östersol att evakueras till Klostergården i Roma i februari 2010.