NYKÖPING

Nyköping transit för flyktingbarn

Varje vecka kommer ensamkommande flyktingbarn till Skavsta flygplats via Sydeuropa - barn som Nyköpings kommun har ansvaret för den första tiden i Sverige. I det nya asylboendet som ska öppna i Nyköping kommer det finnas platser för dem.

Kerstin Röjlar är föreståndare för det nya asylboendet i Nyköping.

– Det kan stå barn på Skavsta flygplats mitt i natten, barn i behov av någontans att sova. Här finns det vaken personal dygnet runt, så vi behöver inte väcka upp en familj för att ett barn ska få någonstans att sova, berättar hon.

Skavsta flygplats har gjort Nyköping till en transitkommun, vilket betyder att kommunen har ansvaret för att ta hand om de ensamkommande flyktingbarnen, fram till dess att Migrationsverket ger barnen en placering i en annan svensk kommun. Under drygt två år har det kommet 35 så kallade transitflyktingar.

Helena Karlsson är samordnare för ensamkommande flyktingbarn i Nyköpings kommun.

– Förra året så var den perioden två-tre veckor. Då var systemet i balans i Sverige, men nu när det kommit så många så fattas det permanenta platser, säger hon.

Majoriteten av dem som kommer till Skavsta är pojkar mellan 15 och 18 år och som tagit sig från Afrikanska länder som Nigeria, Eritrea och Somalia, via Italien, Grekland eller Spanien. Och hittills har man placerat dem i jourhem, men Helena Karlsson tror att asylboendet, där det också ska finns plats för ensamkommande flyktingbarn som söker asyl och för barn som redan fått uppehållstillstånd, kommer att bli en bättre lösning.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se