Klimatet prioriteras på indiskt toppmöte

I dag träffar statsminister Fredrik Reinfeldt sin indiske kollega Manmohan Singh i samband med  ett regelbundet återkommande toppmöte mellan EU och Indien.

Indien har, tillsammans med Kina, stretat emot att gå med på bindande nedskärningar.

– Indien kommer inte att gå med på några miljörestriktioner som strider mot vårt behov av ekonomisk utveckling, säger Manish Kumar Shrivastava, forskare vid Teri, ett ledande forskningsinstitut i New Delhi.

Det betyder till exempel att det är svårt att förhindra att allt fler Indier skaffar sig bilar när deras inkomster ökar.

Just nu befinner sig statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och andra i Indien för det regelbundet återkommande toppmötet mellan EU och Indien.

Klimatförändringar står högt på dagordningen. Men få väntar sig några genombrott när Reinfeldt i dag träffar sin indiske kollega Manmohan Singh.

Indien blir mer och mer självsäkert, säger Shrivastava, vårt inflytande bara växer och inga rika länder kan diktera för oss hur vi ska agera.

Indien är en av de största utsläpparna i världen om man räknar i absoluta tal, men per capita är många i-länder värre, påpekar indiska sidan.

Indien vägrar gå med på några bindande avtal om utsläppsminskningar och kräver finansiering och teknik från rika länder för att minska utsläppen.

Men Shrivastava pekar på att Indien har ett uppvaknande miljöintresse och att landet gärna samarbetar med omvärlden för att skona miljön.

Alla bussar, taxibilar och rickshaws i New Delhi går sedan flera år på naturgas.

Intresset växer för solenergi men det växande antalet fordon förblir en stor utmaning.

Nils Horner
nils.horner@sr.se