USA

Obama lovade bättre liv för USAs urfolk

I USA höll president Barack Obama igår ett möte med representanter för landets alla indianstammar. På mötet i Washington lovade Obama att arbeta för bättre livsvillkor för USAs ursprungsbefolkning.

– Vi ska se till att ni, Amerikas ursprungsfolk, blir fullt delaktiga i den amerikanska ekonomin, så att era barn och barnbarn kan får likvärdiga möjlighet att leva den Amerikanska drömmen, säger Barack Obama.


Den amerikanska drömmen
Den amerikanska drömmen måste vara möjlig även för USAs ursprungsbefolkning menade Barack Obama, när han talade på konferensen the White House Tribal Nations Conference här i Washington. I publiken fanns representanter för USAs samtliga 564 officiella indianstammar, några i färgstarka traditionella fjäderskrudar, men de flesta i mörk kostym.
– Politikerna i Washington har ignorerat er alltför länge, sa Obama.

Han-som-bryr-sig
Flera av indianledarna hyllade Obama, en hövding från Wisconsin gav presidenten ett nytt namn: He-Who-Cares, han som bryr sig. Men många hövdingar uppmanade också presidenten att göra mer, bl a när det gäller att skapa fler jobb och förbättra sjukvården i de utsatta indianreservaten
Hövding Bill Martin från Alaska drog ner applåder när han erbjöd Obama en fristad:
– När det blir för jobbigt i Washington, och du behöver komma ifrån - kom till oss - vi tar dig till den speciella platsen!

Ginna Lindberg
SR korrespondent i Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio