Eskilstuna

Guif gick före i vaccinationskön

Guifs a-lagsspelare gick före i vaccinationskön igår kväll trots att det endast är vårdpersonal inom kommuner och landsting som ska vaccineras just nu.

Allmänheten och de riskgrupper som ännu inte fått sin vaccination vaccineras denna vecka, enligt smittskyddsläkare Carl-Gustav Sundin. Allmänheten ska vaccineras först från och med den 23 november. Igår kväll kallades hela laget till vaccination av Mälarsjukhuset som hade vaccin kvar.

-- De fick erbjudande från sjukhuset som dragit upp så många doser som de annars skulle få kassera, säger Guifs sjukgymnast Jonas Andreasson till Sveriges Radio Sörmland.

Hur kommer det sig att de kontaktade Guif då?

– Det kan inte jag svara på. Vi fick en förfrågan och vi tackade ja till den.

För Guif:s ordförande Jan Fredriksson säger att han inte känner till uppgifterna om att Guifspelare gått före i kön.

– Jag vill inte ge några kommentarer. Jag är inte insatt i de detaljerna. Jag måste sätta mig in i detta och varför det blivit så. Du får ringa sportchefen Mats Bengtsson.

Rolf Brunell är vice ordförande och klubbchef:

– Det kände jag inte till. Jag förutsätter att det är enligt landstingets regler och att vi inte på ett otillbörligt sätt har fått en förmån. Det måste vara landstingett som tar ansvar för vem man erbjuder och att man följer reglerna. Det är skillnad om klubben rundar köer och jag förutsätter att det inte är så.

Platschefen på vaccinationscentralen på Mälarsjukhuset, Mia Åhlund, säger till Sveriges Radio Sörmland att hon inte ville att något vaccin skulle gå till spillo och att Guif då kom på tal.

Men hon anser idag att det var ett fel beslut, eftersom det blev godtyckligt att just de fick och inte andra i allmänheten.

Men chefsläkare Lennart Persson säger att landstinget helt tar avstånd från platschef Mia Åhlunds agerande.

– Vi tar helt avstånd från det agerandet från den här personen för det står inte i överensstämmelse med de instruktioner som finns. Vårt upplägg handlar helt om att följa Socialstyrelsens rekommendationer om att vaccinera medicinska riskgrupper i första hand, vårdpersonal i andra hand och allmänheten i tredje. Vi kan inte se att det finns skäl att göra något undantag.

Men hon säger att hon gjorde så gör att vaccinet annars skulle förvaras och kasseras?

– Då finns det alltid utrymme att använda det inom sjukvården och till riskgrupperna. Det finns inget skäl att gå ut till ett idrottslag. Det alternativet finns inte i instruktionerna.

Han säger också att Guif borde ha tagit det moraliska ansvaret och sagt nej till erbjudandet.

– Eftersom vi har haft situationen med Leksands hockeylag tidigare kan man tycka att idrottslaget borde ha tagit det etisk-moraliska ansvaret och avstått erbjudandet.

Lennart Persson säger att affären med Guif och vaccinet påverkar förtroendet för landstinget.

– Sådana här situationer skadar alltid förtroendet och det beklagar vi.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Fredrik Blomberg
ferdrik.blomberg@sr.se

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se