Ingrid pryade bland kartorna

Veckans P4 Pryo blev återigen Ingrid Engstedt Edfast. Den här gången var det en något lugnare miljö hon testade jämfört med hos parkarbetarna förra veckan. Hon hälsade på hos SMHI i Sundsvall. Väldigt passande just den här torsdagen, eftersom det helt plötsligt föll snö lite här och där i länet.

Meteorologveteranen Roger Gyllenhammar tog väl hand om Ingrid bland dataskärmar, kartor och satellitbilder. Han berättade om hur hans jobb har förändrats under de 40 år han har arbetat. Han började i väderbranschen i militärtjänsten på Frösön och sen har det fortsatt. Då var det enligt Roger mycket lugnare, trots att hjälpmedlen var färre och mer analoga.

Rogers fru tycker att de olika väderprognoserna hörs i radion hemma stup i kvarten, men själv tycker han att han har ganska lagom koll på vädret rent privat. På SMHI-kontoret är det ibland så stressigt att de inte hinner titta ut genom de gigantiska panoramafönstren, utan tittar på sina dataskärmar för att se om det är paraply eller solglasögon som gäller på väg hem.

Ingrid fick undervisning i grunderna till vädertydning. Det var många symboler att hålla reda på. Hur var det nu? Gröna streck betyder regn och blå streck betyder snö. Eller hur? Och framför allt undrade Ingrid var de glada solarna höll hus!