Multikulturell film får projektpengar

Sametingets kulturråd har beviljat 415 000 i projektpengar. En av dem som fått pengar är dans-, jojk- och musikfilmprojektet som Lena Rydström producerat tillsammans med Per-Niila Stålka och Per Niia.

Jobbet att göra den experimentella filmen startade för två år sedan. Efter stöd från Jokkmokks kommun fick filmskaparna 10 000. Det blev till en demodans-, jojk- och musikvideo där Per-Niila Stålka jojkar, Lena Rydström dansar och Öistein Hanssen spelar sina naturinstrument av bland annat växter. Det mitt på fjället.

Efter det har filmpool nord stött projektet med 20 000 som en av fyra kortfilmer som man satsat på. Och nu får filmskaparna 40 000 från Sametingets kulturråd samt 40 000 från sparbanken nord, berättar filmaren Per Niia. Pengarna ska gå till att färdigställa den nya versionen av kortfilmen där de tre konstformerna dans, jojk och musik möts på fjället.

Producenten Lena Rydström menar på att filmen förutom konstformerna också visar på den viktiga relationen som vi människor ger till en viss plats.
- En plats är en del av vårt ursprung som för många är viktig. Det är en del av vår kultur, säger Lena Rydström. Hon hoppas på att få korfilmen visad på olika festivaler, samiska som de med dans som tema.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio