Varning för gamla brandvarnare

Den mörkare årstiden är här och fler väljer att tända levande ljus. Man blir påmind om att ha en brandvarnare i taket och man är noga med att ha ett fungerande batteri. Men det man kanske inte tänker på är att brandvarnaren kan vara gammal.

Tomas Wrååk, som är brandingenjör på Värends räddningstjänst i Växjö, är noga med att berätta för folk att brandvarnare ska bytas ut ungefär vart åttonde år. Anledningen till det är att de blir gamla.

Efter att ha suttit en tid i taket så samlas det damm i dem, och i vissa slutar det radioaktiva ämnet att fungera, det ämne som reagerar på brandrök. Och Tomas Wrååk tror inte att folk veta detta.

– Nej det tror jag inte man är speciellt kunnig på. Vi brukar ju under våra utbildningstillfällen prata om detta. Det är klart att många reagerar, så visst, det är nog ganska dåligt med det. Men vi tjatar om det när vi får tillfälle naturligtvis.

Hur det ser ut i länets alla bostäder är svårt att veta. Alla bostadsbolag har inte ansvar för att byta ut brandvarnare, bara se till att den fungerar när en ny hyresgäst flyttar in.

Och Tomas tror det finns personer där ute som sitter med gamla brandvarnare och tror att de fungerar.

– Ja det tror jag säkert att det gör, och jag tycker absolut att man ska byta ut sin brandvarnare. Med tanke på den ringa kostnad det är. Man får ju en brandvarnare för under hundra kronor idag och det är ju ingen kostnad.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se