stockholms län

Nio åtalas i omfattande narkotikahärva

Nio män åtalades idag vid Södertörns tingsrätt misstänkta för delaktighet i en stor narkotikahärva. De åtalade greps i slutet av januari efter att Rikskriminalpolisen i samarbete med utländsk polis gjorde tillslag på flera platser i Stockholm, bland annat i Årsta.

Narkotikan smugglades till Stockholm via blomsterleverenser och kartonger från Nederländerna och överlämnades vid Årsta Partihallar i södra Stockolm.

Enligt åtalet rör det sig om sammanlagt 83 kilo amfetamin och 22 kilo cannabis – beslag som är bland de största som gjorts i Sverige de senaste åren.

Två av de nio åtalade männen kommer från Nederländerna, fem från Stockholmstrakten och de andra två från andra delar av landet.

Sju av dem åtalas misstänkta för grovt narkotikabrott, av dem misstänks två dessutom för att ha smugglat in narkotikan till Sverige. De två andra männen i härvan åtalas misstänkta för försök till grovt narkotikabrott, respektive medhjälp till det brottet.

En av de misstänkta männen, som kommer från Farsta i södra Stockholm, misstänks dessutom för förberedelse till grovt rån. Enligt åtalet har han tillsammans med ytterligare en av männen ha förvarat en AK4, sprängmedel, skarpa patroner och en skyddsväst i sin bostad och i två garage – ett i Stureby i södra Stockholm, och ett i Haninge.

Helen Ling
helen.ling@sr.se