Flera miljarder i förlust för British Airways

Uppdaterad: 13:50
Det brittiska flygbolaget British Airways redovisar i dag en mångmiljardförlust för det senaste halvåret, och precis som SAS hoppas British Airways kunna spara sig ur krisen med hjälp av stora nedskärningar.

British Airways vd Willie Walsh anser att 2009 är det svåraste året i flygtrafikens historia.

Precis som för SAS förvärras British Airways problem av att bolaget hör till den äldre generation flygbolag som hamnat ordentligt på efterkälken i förhållande till lågpriskonkurrenter som irländska Ryan Air.

Medan Ryan Air gör vinst trots lågkonjunkturen sitter de äldre flygbolagen fast i avtal som ger personalen löner och förmåner som gör det svårt att konkurrera med uppstickarna.

British Airways vill precis som SAS nu komma överens med fackföreningarna om försämringar, i British Airways fall frysta löner och mindre personal på långdistansflygningarna.

British Airways förlust under senaste halvåret motsvarar mer än tre miljarder kronor. Flygbolaget har redan skurit kraftigt i kostnaderna och ännu mer ska göras för att vända förlusttrenden.

Samtidigt vilar ett strejkhot över British Airways från de fackförbund som är missnöjda med de försämringar för personalen som bolaget vill genomföra.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se