stockholm

Afrikansk musikfestival firar tio år

Den afrikanska musikfestivalen Selam fyller tio år och i helgen har arrangörerna laddat upp med flera världsartister. I dag spelar Malis stolhet Oumou Sangaré på Konserthuset.

– Med tanke på vad jag kommer från, med rötter i Gambia, så tycker jag att det är speciellt med Oumou Sangaré. Hon är en kvinna och hon har varit väldigt viktigt och varit en av de största kvinnliga aktörerna inom musik, att man ska stå på sina egna ben och vara "independent", säger Mam Foon som arbetar på Selam.

Fesitivalen bjuder på fyra fullspäckade kvällar med musik från öst- och västafrika, Kuba och Algeriet, med det gemensamma att musiken har rötter i Afrika.

På lördag är det svensk artistkväll, hip-hop och reggae med bland andra Timbuktu, Adam Tensta och Jaqee. På söndag spelar ett av Kubas bästa liveband och festivalen avslutas på måndag med rai-musikens kung Khaled.

Festivalen behövs i Stockholm, menar Mam Foon.

– Sverige är fortfarande väldigt mycket pop och rock men det finns mycket folk som lyssnar på annan musik, speicellt nu med tekniken när man får tillgång till Youtube, MySpace och kan lyssna på annan slags musik. Då vill folk gärna se det, säger hon.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se