USA vill se politisk försoning i Burma

USA är redo att förbättra sina relationer med Burma om militärregimen söker försoning med oppositionsledaren Daw Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD, sa USA:s biträdande statssekreterare Scott Marciel när han lämnade Burma.

Efter att två av de amerikanska regeringsrepresentanterna mötte både premiärminister Thein Sein och Aung San Suu Kyi var tonen fortfarande försiktigt optimistisk.

Marciel underströk vikten av dialog mellan militärregimen och Aung Sans oppositionsparti.

USA betonade att man vill se politiska fångar inklusive Aung San frisläppta. Man vill se förbättringar inom mänskliga rättigheter samt att regeringen driver på demokratiska reformer inför det stundande valet 2010.

Marciel sa även att valets trovärdighet nästa år är beroende av att Aung San släpps ur sin husarrest och tillåts ställa upp i valet.

Mötet är en del av USA:s nya strategi för att engagera Burma efter flera års isolering. De har dock ännu inga direkta planer på att häva sanktionera.

Även EU har sanktioner mot Burmas militärregim, men grannländer som Thailand, Indien och Kinas fria handelsutbyte med Burma har minskat effekten av EU:s sanktioner.

Skeptiker till USA:s nya taktik menar att detta är bara ännu ett i raden av många misslyckade försök av västvärlden att driva Burmas militärregim mot en demokratiserings process.

David Mehr
david.mehr@sr.se