G20-mötet

Bonusar inget huvudämne i St Andrews

På G20-ländernas pågående finansministermöte i skotska St Andrews ska man bland annat diskutera ett nytt regelverk för att försöka undvika, eller i varje mildra framtida ekonomiska kriser. Men för en gång skull så är det inte bankbonusarna som kommer att stå i centrum för diskussionerna, tror Sveriges finansminister Anders Borg.

– Nu gjorde vi så pass stora och långtående utfästelser i Pittsburgh att det behövs ett ordentligt underarbete kring hur det här ska utformas, hur det ska följas upp, hur det ska övervakas och hur det sen ska genomföras i dom olika länderna.

Ja, vid G20-toppmötet i amerikanska Pittsburgh tidigare i höst kom ledarna för världens största länder överens om att bankernas bonusar bör betalas ut över en flerårsperiod.

Möjligheten till snabba pengar anses ha bidragit till ökat risktagande och dom spekulationsbubblor som sen ledde över till finanskris och lågkonjunktur.

Dessutom bestämdes att bonusar ska kunna tas tillbaka, om det visar sig att den affär som belönades inte blev lika bra som det först verkade.

Men även om bonusfrågan inte är på tapeten här i St Andrews så kommer den tillbaka tror Anders Borg.

– Jag är övertygad om att när vi kommer framåt januari februari mars, då kommer bankerna att visa att dom är beredda att betala ut väldigt stora bonusar och då är jag lika övertygad om att då får vi ett nytt varv kring regleringar, översyn och tillsyn.

– Och sen kommer vi att hålla på med den typen av, ska vi säga, cirkel eller process tills man har hittat ett system som är stabilt, säger finansminister Anders Borg.

Johan Prane, St Andrews, Skottland
johan.prane@sr.se