Kritik mot gräddfil till vaccinering

Uppdaterad: 16:52
Socialstyrelsen är kritisk till att politiker och högre tjänstemän i Uppsala läns landsting har erbjudits att få vaccin mot svininfluensan före andra. Rekommendationen om vilka som ska vaccineras först är tydlig, enligt Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Ja, det är människor som har kroniska sjukdomar, gravida, kraftigt överviktiga och barn med funktionshinder. Men inte politiker, nej, säger Agneta Holmström på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Riskgrupper och sjukvårdspersonal ska vaccineras först, det är Socialstyrelsens rekommendation.

När de grupperna fått vaccin väljer många landsting att vaccinera barn i första hand. Men i Uppsala-landstinget finns ytterligare en prioriterad grupp. Där har höga landstingspolitiker och tjänstemän erbjudits att gå före i kön. En av de nappat på det erbjudandet är landstingsrådet Ismail Kamil (FP).

– Jag tycker att det var rätt. Som ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har jag ju ett stort ansvar. Det kan vara akuta beslut som måste fattas. Jag rör mig rätt mycket också, bland både personal och allmänheten.

Det var den regionala ledningsgruppen som fattade beslutet om att erbjuda ledande politiker och tjänstemän i Uppsala förtur. Inbjudan till vaccinering gick sedan ut med e-post.

Oppositionslandstingsrådet Johan Edstav (MP) har avstått från att vaccinera sig nu. Men han tycker ändå att det är rätt att prioritera landstingsledningen.

– Jag tycker att beslutet i grund och botten är riktigt, som landstingsdirektören har tagit. Om det hade varit så att allvarlighetsgraden på influensan hade varit hög. För landstingsråden är det samtidigt också beredskapsnämnd. Händer det något allvarligt i vårt län så måste landstingsråden sätta sig ned och ta viktiga beslut, säger Johan Edstav.

Men att låta politiker få förtur till vaccinering är fel, tycker Agneta Holmström på Socialstyrelsen.

– Jag tycker principiellt att det är fel, vi måste prioritera riskgrupperna.

Vad finns för risker med att inte följa riktlinjerna?

– Att vaccinet tar slut för dem som behöver det bäst, säger Agneta Holmström.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Samarbete med SR Uppland