Malmö/Köpenhamn

Fulla tåg när toppmöte börjar

Förberedelserna är i full gång. Nästa månad inleds det stort klimattoppmötet i Köpenhamn. Det påverkar också Skåne mycket.

Omkring 15 000 delegater förväntas till det två veckor långa toppmötet, COP - 15, i Köpenhamn som inleds den 7 december. Men förutom alla delegater så kommer tusentals demonstranter och representanter från en mängd olika organisationer att ta sig till den danska huvudstaden.

Exakt hur många av delegaterna som kommer bo på den svenska sidan av sundet är oklart, men det kan vara så många som upp till 2 500. De danska arrangörerna har bokat omkring 1 300 rum på 24 hotell i Malmö och Lund.

De delegater som bor i Skåne kommer på utrikesdepartementets bekostnad att få åka gratis med Öresundstågen till Bella Center, där mötena kommer att hållas. Men trots att antalet resenärer förväntas öka så finns det inga möjligheter att sätta in några extra tåg.

- Läget är ansträngt. Vi använder redan alla tåg vi har i Skåne och på Själland, berättar Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius.

Kommer det bli trångt på tågen?

- Ja, men eftersom mötena börjar först vid tio tiden så hoppas vi att den värsta rusningstrafiken redan är över när delegaterna ska resa, men visst blir det trångt på tågen

Under klimatmötet vill dessutom Malmö stad ta tillfället i akt att visa upp sitt miljöarbete. Det kommer att finnas en utställning på Gustaf Adolfs torg, där malmöborna ska kunna följa COP-15 mötet. Kommunen kommer också att finnas på plats på Rådhusplatsen i Köpenhamn. Dessutom kommer man att bygga upp fyra permanenta klimatarenor på olika håll i Malmö och förhoppningen är att man ska kunna bussa runt makthavarare och journalisterna till arenorna, där det är tänkt att det ska imponeras av stadens miljöprofil.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se