Ny förskola

Barnen fick bestämma

I veckan invigde förskolan Båtsman i Älvängen sin nya lokal, och dessutom en ny stor lekplats som barnen designat. Barnen fick komma med förslag på hur skolgården skulle se ut och vilka leksaker som skulle finnas.

Det var lite annorlunda saker barnen ville ha.

– Geggamojja kan man göra chokladbollar av, säger femårige Markus Järvinen.

Femårige Marcus Järvinen och många andra barn ville ha just geggamojja. Därför står det nu ett bord på gården, som ett upp och ner vänt paraply ungefär, där man kan göra chokladbollar på eget recept.

– Det viktiga är barnens känsla av att det är de som varit med, att de får vara med och påverka på riktigt. Vi kan visa dem, det här har du ritat, det här har du sagt och så här blev det, säger Maria Kortebäck, förskolelärare.

Dokumenterat inne på väggen syns hela skolgården arbetet växa fram, från början till slut. Där syns barnens ritningar, frågorna till byggarbetarna och foton på sådant barn ville ha.

Men allt gick inte att fixa fram. Malvina Jakobsson, berättar om vad hon helst ville ha.

– Ett hus, gungorna och en kamel.

Maria Kortebäck tror att arkitekten fick viss hjälp när barnen skickade sina förslag. Utan barnens hjälp hade skolgården utformad av vuxna men för barn. Då hade det sett lite annorlunda ut. 

– Jag tror inte att det hade varit lika mycket vattenlek och geggamojja och kanske inte så många mysiga platser för det var precis såna saker som barnen har önskat, säger förskoleläraren Maria Kortebäck.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se