Minister kritiserar politikers vaccinförtur

Uppdaterad: 16:24
Folkhälsominister Maria Larsson kommenterar nu uppgifterna att flera landsting har låtit ledande landstingspolitiker få förtur till vaccinering mot svininfluensan. Hon är kritisk till att det har skett.

– De som ska vara prioriterade är hälso- och sjukvårdspersonal och de som riskerar att bli allvarligt sjuka. Vi har varit jättetydliga så därför tycker jag att det är olämpligt och olyckligt att man gör andra prioriteringar i vissa landsting, säger Maria Larsson.

I går rapporterade Ekot om Uppsala läns landsting där ledande landstingspolitiker och tjänstemän erbjudits en gräddfil till vaccinering mot svininfluensan. Och nu kommer uppgifter om att också landstingen i Gävleborg och Dalarna låter politiker gå före i kön.

I Gävleborg vaccineras just nu riskgrupper och skolbarn och på flera håll är det brist på vaccin. Men eftersom landstingsledningen prioriteras så har landstingsrådet Ann-Margret Knapp ändå hunnit få sin spruta.

– Men vi går inte före riskgrupper och barn och personal närmast patienterna.

Men ni går före den övriga gruppen?

– Ja.

Men hur ser du på kritiken från Socialstyrelsen?

– Jag följer bara de rekommendationer som vår smittskyddsläkare har gjort, säger Ann-Margret Knapp.

Landstingsrådet i Uppsala, Ismail Kamil, försvarade i går beslutet att prioritera landstingsledningen med att politiker och tjänstemän har ett stort ansvar. Men att på det sättet välja ut dem som har viktiga jobb och vaccinera dem först är fel, tycker folkhälsominister Maria Larsson.

– Jag menar att det vore en omöjlig värdering att göra, vem som har det viktigaste jobbet. Därför ska vi avstå från det.

Har du själv vaccinerat dig än?

– Nej, jag tillhör inte en riskgrupp och inväntar min tur, säger Maria Larsson.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Erik Blix, P4 Extra Söndag
erik.blix@sr.se

Anders Ekholm, SR Gävleborg
anders.ekholm@sr.se