teater

Livet på Greifswaldergatan

På en vanlig gata i Berlin utspelar sig den tyske dramatikern Roland Schimmelpfennigs pjäs Auf der Greifswalder Strasse. Den har spelats av Riksteatern tidigare, då med titeln 24 timmar Berlin. Men nu spelas den på Stockholms stadsteater i koreografen och regissören Mats Eks regi, och under namnet Hållplats.

En spårvagn åker över scenens fondväggar, vi ser husfasader, hyllorna i livsmedelbutiken, in i sovrum, bardiskar - hela den värld som Greifswaldergatan består av skapas av projektioner, ibland stillbilder, ibland rörliga, signerade Alexander Ekman och som tillsammans med Peder Freijs enkla scenografi blir till ett underbart scenrum att befolka.

Och som det befolkas, här finns Göran Ragnerstams liksom glödande grönsakshandlare Rudolf som blir handlöst förälskad i den långa flickan Maika, suveränt tolkad av Daniela Svensson, lika tuff som hon är lång men samtidigt lika känslig som en giraff på Nordpolen. Här finns gästarbetare, flickgäng, medelålders butiksbiträden, taxichaufförer och punkrockare i en för övrigt också lysande ensemble som pratar, dansar, sjunger fram denna mångröstade tid-och rum-mosaik vackert ledsagad av Niko Rölkes teatrala musik.

Något av Büchner säger sig Mats Ek enligt programbladet ha hittat i pjäsen. Och visst stiger ibland rollgestalterna fram likt Büchners små sotiga fragment av smärta, men det finns också så mycket humor, som till exempel Ulf Eklunds fantastiske Hans som förefaller lida av ett slags "Fem myror på italienska" -Tourette.

Överhuvudtaget är Schimmelpfennig en känslornas dramatiker som trots en sofistikerad berättarteknik aldrig blir så där tyskt kylig. Inte heller handlar Hållplats primärt om kriget eller om muren. Det handlar om liv och kärlek under ett dygn på en gata i Berlin - och det är otroligt befriande.

Maria Edström, SR Kulturnytt
maria.edstrom@sr.se