"Vi är restriktiva"

Det kan bli svårt för biltestföretagen i Norrbotten att få dispens från de nya lägre hastigheterna på länets vägar. "Vi är restriktiva", säger Transportstyrelsen.

Den här veckan är det dags för Vägverkets Operation Omskyltning. Hastighetsbegränsningarna på länets landsbygdsvägar sänks i många fall från 90 till 80 eller 70 -sträckor.

Missnöjda, både privatpersoner och företag, kan förstås överklaga hela hastighetssänkningen, eller söka dispens om att få slippa den på vissa sträckor. Och det tänker SPAG, intresseföreningen för biltestarentreprenörer bland annat i Arjeplog göra. Per Gunnar Sundström är ordförande:

– Det handlar om att rädda ett antal hundra arbetstillfällen i inlandskommunerna och det tycker vi är viktigt. Vi försöker hitta dispenser för att få behålla hastigheten på ett antal lämpliga vägar.

Varför är det så viktigt?

--Man kan inte bedriva denna typ av testverksamhet i allt för låga farter, säger Per Gunnar Sundström.

Det är Transportstyrelsen som ger dispens om det gäller vägar som berör flera län. Martin Hedberg är utredare på Transportstyrelsen:

– Vi kan ge dispens om det finns ett visst ändamål och särskilda skäl och där är vi restriktiva när det gäller särskilda skäl...Till exempel att fordonen behöver testas under vissa förhållanden som man inte kan göra på sluten bana, men då vill vi se att det finns en metod och genomtänkta tester, inte bara, vi ska ut och provköra.

Tidigare har dispens getts till Rikspolisstyrelsen som fått testa nya motorcyklar och köra fortare än vad som varit tillåtet, men bara under några dagar och bara på en viss sträcka, lastbilsföretagen Volvo och Scania har också fått undantag. Scania får t ex köra 110 km i tim med lastbilar på 110-sträckor på E4:an och E20 från Södertälje, men bara under viss tid på dygnet.

Det kostar 2000 kronor bara att få sin sak prövad av Transportstyrelsen, oavsett om man får avslag eller inte.

– Man kan söka dispens, men det är inte samma sak som att få dispens beviljad, säger Martin Hedberg.

Helene Alm, SR Norrbotten
helene.alm@sr.se