Skottdramat i USA

Senaten utreder massaker i Fort Hood

Den amerikanska senaten ska starta en utredning om ihjälskjutningen av 13 människor på militärbasen Fort Hood förra veckan. De vill veta om militären missade några varningssignaler kring den misstänkte gärningsmannen.

Läs också:

Alla bevis så här långt pekar mot att den 39-årige gärningsmannen, en militär psyikatriker, som i torsdags sköt ihjäl 13 personer och skadade 30 på militärbasen Fort Hood i Texas handlade helt ensam. Det sa en talesperson för den utredning av händelsen som just nu genomförs av militären och den federala polisen i jakten på en eventuell förklaring.

Undersökningarna av bland annat 39-åringens dator har inte heller visat att han skulle ha haft kontakter med några terrororganisationer, eller med någon som skulle uppmanat honom att genomföra attacken.

Men det finns uppgifter om att mannen, som är troende muslim, på senare tid skulle ha radikaliserats och uttryckt stark kritik mot USA:s pågående krig.

Ordföranden i senatens utskott för bland annat inrikessäkerhet, Joe Lieberman, säger till tv-kanalen Fox News att utskottet kommer att inleda en utredning för att ta reda på om militären missade signaler om att gärningsmannen mer och mer dragits åt extremism, och därför borde ha avskedats ur armén tidigare.

Både president Obama och arméchefen George Casey har dock uppmanat alla att inte dra några förhastade slutsatser i det här läget.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se