Räddningstjänsten storgöteborg

Råd om brandsäkert hem

Snart är det dags att återigen tända det första adventsljuset. Det är trevligt men det har sina risker. Bränder i hemmen utgör hälften av alla bränder i byggnader enligt Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Räddningstjänsten i Storgöteborg uppmuntrade besökarna på Hem- och villamässan i helgen att på olika sätt brandsäkra sina hem.

– Det är mycket bra att de är här. Det är många som är väldigt vårdslösa med ljus som står och brinner helt i onödan. Jag har själv frågat om hur jag får ett brandsäkert hus, säger Martin Larsson efter att ha tittat in i Räddningstjänstens monter.

Vad fick du för råd?

– Att säkra huset med brandsläckare och brandstege och även brandfilt. Jag ska handlar lite grejer nu.

Räddningstjänsten fanns också på plattan utanför mässan och där hade brandmannen Tommy Emanuelsson en spektakulär uppvisning i vad man inte ska göra när en kastrull med upphettad matolja börjar brinna på spisen.

– I det här utbrända köket visar vi vad som händer om man häller i vatten i en brinnande kastrull med matolja. Det får man aldrig göra. En oljebrand släcker man med locket allra bäst. Vi visar konsekvenserna vad som händer om man gör fel, säger han.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se