Orkan i El Salvador

"Marken började röra på sig"

Hittills har 124 människor omkommit i de regn och jordskred som följt i orkanen Idas spår i El Salvador, en dödsiffra som befaras stiga. Stora stenar har begravt delar av en stad och människor gräver sig fram ur leran.

President Mauricio Funes beskrev i ett tv-sänt tal katastrofen som en tragedi och sade att skadorna ännu var oöverskådliga.

– Det är en katastrof för alla familjer, barn, alla kära och nära som drabbats , sade han och beskrev att det under fyra timmar regnade lika mycket som det faller under fem dagar vid en normal storm. I sitt tal pekade han också på att orsaken till katastrofen var det förändrade klimatet.

Staden Verapaz med sina 3 000 innevånare vaknade i går morse lokal tid av att ett jordskred med flera meterstora stenar i princip begravde stora delar av stan. Räddningsmanskap håller nu på att försöka gräva sig fram till husen under leran och stenarna.

– Mina barn, mina barn, skriker en förtvivlad kvinnan ut till den lokala tv-stationen när det står klart att hennes barn blev offer för orkanens följdverkningar.

En annan av byns innevånare Matias Mendoza beskriver hur han var hemma med sin fru och treårige son Franklin när jorden började röra sig.

– Det var runt två på morgonen. Jag hörde hur regnet bara öste ner och förstod att vi var tvungna att försöka rädda oss. Men vi hann inte så långt, plötsligt låg vi i leran. Tack och lov så fann jag både min son och fru - vi lever.

Regeringen har förklarat att katastrofstillstånd råder i fem områden i landet.

Stormen närmar sig nu oljeborrtornen i Mexikanska golfen där man evakuerat anställda. Men stormen har avtagit i styrka.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se